Avocatul lui Sorin Oprescu: Probleme sunt cu fondul dosarului. Vom depune mai multe cereri

Avocatul lui Sorin Oprescu: Probleme sunt cu fondul dosarului. Vom depune mai multe cereri
Publicat: 08/09/2015, 14:02
Actualizat: 11/09/2015, 11:03

„Afirmațiile doamnei Kovesi sunt corecte. Da, și apărarea a spus din primul moment că nu a fost flagrant. Da, este adevărat, procedural lucrurile stau cum le descrie doamna Kovesi. Probleme sunt cu fondul cauzei, iar acestea rămân în mod evident nedepășite încă de procurori. Vom depune în cursul zilelor de astăzi și mâine mai multe cereri în acest sens”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat, marți, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunțului unei singure persoane, ci în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, în luna martie.

Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu în 5 septembrie nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunțător, ci de suspect, și se află în arest la domiciliu.

„Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informații, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înșel la sfarșitul lunii martie. Dosarul a fost deschis ca urmare a acestor, altele decât persoana care în seara de 5 septembrie a oferit banii primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunțător, ci de suspect. El a fost propus cu măsura arestării la domiciliu ieri (marți -n.r.), măsură care a fost și aprobată de instanța de judecată, deci în prezent este în arest la domiciliu”, a afirmat procurorul șef al DNA.

Kovesi a mai spus că imediat după comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost dus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment și până la emiterea ordonanței de reținere primarul a fost suspus unei percheziții corporale, în sediul DNA, i s-au adus la cunoștință învinuirile și a fost audiat în prezența avocaților.

Șefa DNA a precizat că nu s-a făcut flagrant „din considerente de tactică a anchetei”.

„Față de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedură Penală, el a fost citat de procurori imediat după comiterea infracțiunii care este presupusă că s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârșirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se pot efectua perchezitii domiciliare după orele 20.00. Având în vedere că sunt suspectate și alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei”, a precizat Kovesi.

Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiți la percheziția corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiți la locuința acestuia, iar o parte la un martor care a fost audiat sâmbătă seară în acest dosar.

Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanța a verificat toate activitățile procesuale și procedurale desfășurate de procurori, care au respectat toate dispozițiile legale, a mai spus șefa DNA.

La întrebările jurnaliștilor, Kovesi a precizat că fiul lui Oprescu nu are, pâna în acest moment, calitatea de învinuit sau altă calitate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistrații Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel București.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la șeful unei instituții din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunțători.

Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiți ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestați, luni, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, director general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Volkswagen a anunțat o mașină electrică de 20.000 de euro pentru 2027
×